Synodebesluiten

En inmiddels zijn er besluiten genomen. Vrouwen mogen diaken, ouderling èn predikant worden. Donderdag is besloten dat diaken en ouderling mag. Vrijdag viel de beslissing dat vrouwen ook predikant mogen worden. (in mijn ogen is die laatste beslissing een logisch gevolg van de vorige beslissing)

Vandaag wordt besloten hoe dit ingevoerd gaat worden. Er lag een voorstel om diaken en preekconsent (= wel mogen preken en geen predikant zijn) wel snel in te voeren, en ouderling en predikant officieel in 2020. Als ik het goed heb is daar geen uitsluitsel over gegeven. (ik zie net op twitter dat het open ligt en er geen voorstel van deputaten ligt) Lijkt mij een goed plan om dit aan de plaatselijke kerken over te laten, en niet van “bovenaf” vast te leggen. We heten niet voor niets nog steeds vrijgemaakt.

Er zijn veel reacties op deze besluiten. Blije reacties, in de zin van: eindelijk gerechtigheid. Of dankbaarheid, die gewoon dankbaarheid genoemd wordt. Ik zie ook veel teleurgestelde en verdrietige en boze reacties. Mensen die aangeven nu weg te gaan uit de GKv. Dit is de laatste druppel die de emmer deed overlopen voor hen. Ik lees veel woorden, grote woorden. Ik lees oordelen en hardheid. Word er verdrietig van.

Wat zal ik er nog meer over zeggen?

 

6 gedachtes over “Synodebesluiten

 1. Jozien van Boven zegt:

  Eigenlijk niets omdat je het prima verwoord hebt zo. Ik wou dat er 1 kerk was. Dat we zeker wisten wat de juiste interpretaties van de bijbel zijn. Dat er geen gedoe is. Dat we in vrede kunnen leven met iedereen en dat iedereen zich thuisvoelt in Gods gemeente. Dat we met alle christenen van alle gezindten gezamenlijk God mogen loven en prijzen! Ik vind het overigens wel dapper van je dat je deze discussie op je blog durfde te plaatsen!

  • maahtje zegt:

   Amen! Overigens is er vandaag ook gesproken over samengaan met de Nederlands Gereformeerde kerk, en is besloten om binnenkort een gezamenlijke vergadering te houden over eenwording.
   Tja…ik heb ook wel zitten puzzelen hoor, of ik het zou plaatsen. Deze laatste blog heb ik niet op facebook gezet… bewust. Omdat ik niet zoveel zin had in reacties zoals op mijn vorige blog..

   • MeMaree zegt:

    Dat vind ik misschien nog wel het meest ingewikkeld. Dat iedereen er een gevoel bij heeft (want het gaat over je identiteit) is logisch, maar dat mensen soms zo onbehouwen kunnen reageren, zelfs op internet -wat daarvoor gewoon niet de juiste plek is- dat vind ik jammer en dient mi geen enkel doel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s