Op een mooie pinksterdag

Stel je bent veertien jaar. Je zit in de tweede klas van het middelbaar onderwijs. Je bent het nogal eens niet met je vader eens. Die doet altijd zo stom namelijk.

Je gaat naar school, hebt leuke en vet stomme leraren. Je hebt leuke en minder leuke klasgenoten, maar daar vertel je niet zoveel over. Je gaat naar catechisatie. Iets wat nog suffer is dan dat moet nog uitgevonden worden. Kerkdiensten duren uiteraard veel te lang. Huiswerk? Met schema’s en overhoringen door je ouders en soms je oma, lukt het om bij te blijven. Als je dan toch overhoort, oma, doe het dan wel precies in de volgorde van de woordjes. Anders weet ik het echt niet. Waarom zeg je de woorden in het frans? Je spreekt ze niet goed uit.

Vrije tijd? Die is er om te voetballen en om spelletjes op de tablet te doen, of om vlogs te maken. Je bent het liefst de hele dag met die schermpjes bezig. Je grootste zorg is het aantal likes op YouTube en Instagram.

Het leven van een veertienjarige kan vol zijn en soms zwaar zijn. Het is een leven in de knop. Er zijn nog zoveel mogelijkheden, het kan nog zoveel kanten opgaan.

Stel je bent veertien. Of zestien. Je gaat naar school en leeft je leven. Het leven van een puber. Het gewone leven!? Vannacht werd je opgepakt. Omdat je iets (alles?) te maken hebt met de dood van een veertienjarig meisje. Twee meisjes van veertien zijn om het leven gebracht. Twee jongens, een van veertien en een van zestien hebben er mee te maken. Het leven van die twee meisjes is voorbij, over, er zal niets meer gebeuren. Het leven van hun ouders en familie is niet voorbij maar stokt wel. Onpeilbaar verdriet.

Het leven van die veertien en die zestienjarige jongen…. is in zeker zin ook voorbij. Het leven van hun ouders en familie stokt ook. Wat is er gebeurd? Hoe kwam het zover?

Heer, ontferm U

4 gedachtes over “Op een mooie pinksterdag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s